Nivelet tipike të testosteronit tek meshkujt dhe femrat

Nivelet tipike të testosteronit tek meshkujt dhe femrat

Sasia e testosteronit në trupin e një personi mund të ndryshojë gjatë gjithë jetës së tyre.

Nivelet e testosteronit të një individi varen nga mosha, seksi dhe shëndeti. Në përgjithësi, meshkujt kanë nivele shumë më të larta të testosteronit në trupat e tyre sesa femrat.

Seksi dhe gjinia ekzistojnë në spektër. Ky artikull do të përdorë termat "mashkull", "femër", ose të dy për t’iu referuar seksit të caktuar gjatë lindjes. Klikoni këtu për të mësuar më shumë.

Testosteroni është një hormon i njohur si androgjen. Edhe pse njerëzit e njohin atë kryesisht si një hormon seksi mashkull, femrat gjithashtu kanë nevojë për nivele të caktuara të testosteronit. Tek femrat, shumica e testosteronit shndërrohen në estradiolin e hormonit seksual.

Në meshkuj, testet prodhojnë testosterone, ndërsa vezoret prodhojnë testosteron tek femrat. Gjëndrat mbiveshkore prodhojnë gjithashtu sasi të vogla të testosteronit në të dy gjinitë.

testosteroni te meshkujt është i rëndësishëm për:

 • Zhvillimi gjatë pubertetit
 • Krijimi i spermës
 • Forcimi i muskujve dhe kockave
 • Shëndeti dhe funksioni njohës
 • Shëndeti i zemrës
 • Drive seksi

testosteroni tek femrat është thelbësor për:

< UL>

 • Mbajtja e niveleve të hormoneve të tjera
 • Drive seksi dhe pjelloria
 • Bërja e qelizave të reja të gjakut
 • Shëndeti dhe funksioni njohës
 • Shëndeti i zemrës
 • Forcimi i muskujve dhe kockave
 • Nivelet tipike të testosteronit sipas moshës dhe seksit

  Tabelat e mëposhtme tregojnë nivele tipike të testosteronit total tek fëmijët dhe adoleshentët. Mjekët matin testosteronin në nanogramë për deciliter (ng/dL).

  nivelet tipike totale të testosteronit tek fëmijët dhe adoleshentët

  < TR>

  mashkull (në ng/dl) femra (në ng/ dl)
  7–10 vjeç 1.80 deri 5.68 2.69 deri 10.29
  13–17 vjeç 208.08 deri 496.58 16.72 deri 31.55

  tipike Nivelet totale të testosteronit në të rriturit

  Nivelet e testosteronit ndryshojnë gjatë gjithë jetës së një personi. Më poshtë janë nivelet tipike totale të testosteronit tek meshkujt dhe femrat.

  mashkull (në ng/dl) femër (në ng/dl)
  19 vjeç dhe më të vjetër 265–923 15–70

  Mjekët gjithashtu mund të matin testosteronin së bashku Skenari i Tanner.

  Shkalla e Tanner gjurmon zhvillimin vizual të fëmijëve gjatë pubertetit sipas pesë fazave fikse sesa moshës specifike të një personi.

  Për shkak se nivelet e hormoneve ndryshojnë me shpejtësi gjatë pubertetit dhe zhvillimit mund të ndodhë në moshë të ndryshme për njerëz të ndryshëm, shkalla e Tanner është një mënyrë më e saktë për të gjykuar ndryshimet gjatë pubertetit sesa përdorimi i moshës.

  Nivelet e ulëta të testosteronit

  Një mungesë e testosteronit në bark mund të ndikojë në zhvillimin e një fetusi mashkull. Mund të ndikojë gjithashtu në pubertet dhe mund të ngadalësojë ose ndalojë rritjen ose zhvillimin e një personi.

  Nivelet e hormoneve ndryshojnë për njerëzit e të gjitha gjinive ndërsa plaken. Femrat përjetojnë një ndryshim më dramatik në hormonet, me nivelet që bien derisa të arrijnë në menopauzë, ndërsa meshkujt përjetojnë një ndryshim më gradual në nivelet e hormoneve.

  Nivelet e testosteronit ulen natyrshëm me moshën në të dy gjinitë.

  Në meshkuj, nivelet më të ulëta të testosteronit mund të çojnë në:

  • Humbja e flokëve
  • Një ulje në tonin e muskujve
  • Më e brishtë Lëkura
  • Një makinë seksi e reduktuar
  • Shqetësimet e humorit
  • Problemet e kujtesës ose përqendrimit

  Nivelet e ulëta të testosteronit në femra mund të udhëheqin në:

  • Periudha të parregullta ose të humbura
  • Drive seksi të ulët
  • thatësi vaginale
  • osteoporoza, ose densitet i zvogëluar i kockave
  • uesështjet e fertilitetit

  Puberteti herët. Testosteroni i lartë në të gjitha gjinitë mund të shkaktojë infertilitet, mbipesha dhe në disa raste, çrregullime metabolike.

  Sindromi i vezores polikistike

  Sindromi i vezores polikistike (PCOS) prek femrat. Ndodh kur vezoret prodhojnë shumë testosterone. Simptomat

  përfshijnë:

  Nuk është e qartë se çfarë shkakton PCOS, por studiuesit besojnë se një kombinim i gjeneve dhe mjedisit mund të jetë përgjegjës.

  Përdorimi i steroideve

  Steroidet anabolike kanë veti të ngjashme me testosteronin, dhe disa njerëz i përdorin ato për të ndërtuar muskuj ose për të fituar peshë. Sidoqoftë, steroidet mund të ndikojnë në nivelin e testosteronit si në meshkuj ashtu edhe në femra.

  Përdorimi i tepërt i steroideve mund të rrisë nivelin e testosteronit në gjak, duke bërë që trupi i një personi të ndalojë prodhimin e testosteronit.

  Në meshkuj, kjo tepricë e testosteronit gjithashtu mund të ulë sasinë e spermës që bën trupi, gjë që mund të çojë në infertilitet ose humbje të seksit.

  Për femrat, steroidet mund të shkaktojnë një zë më të thellë, tullaci, periudha të parregullta dhe infertilitet.

  Njerëzit e të gjitha gjinive gjithashtu mund të pësojnë rritje të flokëve në fytyrë dhe trup, lëkurë të yndyrshme dhe një sërë simptomash të tjera.

  Testimi dhe diagnoza

  Kushdo që dyshon se niveli i tyre i testosteronit është i lartë ose i ulët duhet të flasë me mjekun e tyre ose t’i nënshtrohet testimit.

  Për të diagnostikuar testosterone të ulët ose të lartë, një profesionist i kujdesit shëndetësor do të pyesë për historinë mjekësore të një personi dhe do të kryejë një ekzaminim fizik dhe teste të rendit.

  Në meshkuj, një mjek mund të:

  • Diskutoni çdo përdorim të steroideve ose opiumeve
  • Flisni për zhvillimin e një personi në Puberty
  • Matni indeksin e masës së trupit të tyre dhe madhësinë e belit
  • Kontrolloni flokët për çdo model tullaci
  • Kontrolloni madhësinë e testikujve dhe gjëndrës së prostatës

  Në femra, një profesionist i kujdesit shëndetësor zakonisht do të duhet të kontrollojë ose të bëjë pyetje në lidhje me:

  • menstruacionet
  • kushtet e puçrrave ose të lëkurës
  • Flokët e trupit ose të fytyrës
  • pjesa më e madhe e muskujve

  Për adoleshentët, një mjek do të kërkojë shenja puberteti.

  Testi total i nivelit të testosteronit

  Testi i përgjithshëm i nivelit të testosteronit është një test gjaku. Koha më e mirë për të bërë provën është në mëngjes kur nivelet e testosteronit në gjak janë zakonisht më të larta. Sidoqoftë, këto nivele ndryshojnë gjatë gjithë ditës, kështu që disa njerëz mund të kenë nevojë për një provë për të konfirmuar rezultatin.

  opsionet e trajtimit dhe trajtimet e trajtimit

  për testosteron të ulët ose të lartë do të varen nga gjendja themelore e shëndetit.

  isshtë e mundur të trajtohen meshkujt për nivele të ulëta të testosteronit me një xhel injeksion ose recetë. Njerëzit që përdorin këtë trajtim për një afat të gjatë mund të pësojnë efekte anësore potencialisht të rënda, siç është një rrezik i shtuar i problemeve të zemrës.

  Femrat që zhvillojnë PCOS mund të trajtojnë simptomat e tyre duke mbajtur një peshë të moderuar. Një mjek gjithashtu mund të rekomandojë kontracepsionin hormonal dhe trajtimin e pjellorisë.

  Vizaton vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .